Pēdu smakas

Pēdu smakas cēloņi un ārstēšana

Galvenais iemesls smakojošām pēdām ir kāju svīšana. Sviedri paši par sevi ir bez smaržas, bet tie rada labvēlīgu vidi dažādu baktēriju augšanai, kas ražo nepatīkami smakojošas vielas.

Šīs baktērijas atrodas uz mūsu ādas kā daļa no cilvēka dabīgās mikrofloras (lai gan proporcionāli vairāk smakas tiek radītas, kad tiek valkātas slēgtas kurpes). Pēdu priekšējā daļā  sviedri rodas visvairāk. Intensīvāk smaka veidojas, ja notiek pastiprināta pēdu svīšana, piemēram, daudzu stundu garumā valkājot slēgtas kurpes. Zeķes parasti neizraisa pēdu smaku, bet, ja tās valkā apavos, tās var pastiprināt svīšanu un veicināt smakas intensitāti, it īpaši uz pirkstiem, kur baktērijas var zelt un plaukt.

Ņemot vērā to, ka zeķes tieši saskaras ar kājām, to sastāvs var ietekmēt kāju smaržu. Poliesteris un neilons ir populāri sintētiskie materiāli, ko izmanto zeķu izgatavošanai, bet tie parasti nodrošina mazāku pēdu ventilāciju nekā kokvilna vai vilna. Valkājot poliestera vai neilona zeķes, var palielināties svīšana, jo tās neļauj kājām elpot, vislabākā ir kokvilna. Kokvilnas dabiskās antibakteriālas īpašības var mazināt smakas labāk nekā sintētikas zeķes, lai gan daudzas sintētiskās zeķes tiek apstrādātas ar ķimikālijām, lai mazinātu kāju smakošanu. Tā kā apavu iekšējās daļas parasti netiek mazgātas (atšķirībā no zeķēm), zeķes arī palīdz absorbēt pēdu sviedrus. Valkājot slēgtas kurpes bez zeķēm, palielinās sviedru daudzums, kas uzkrājas kurpēs, ļaujot baktērijām laika gaitā augt un savairoties. Baktēriju augšana tiek pastiprināta, jo slēgtās kurpēs nesaņem pietiekamu gaisa pieplūdi (īpaši pirkstu daļā, kur pēdas rada vislielāko sviedru daudzumu). Tādēļ sviedri nevar iztvaikot, kamēr kurpe tiek valkāta, turklāt nav zeķu, kas absorbē sviedrus. Laika gaitā kurpēs var uzkrāties mirušās ādas šūnas, netīrumi un tauki, kas var palielināt smaku apavu iekšpusē. Mikrobiem un sēnītēm ir lielāka iespējamība vairoties, ja netiek nēsātas zeķes, kas var palielināt smakas un citas pēdu problēmas.

Ja slēgtās kurpes (piemēram, baleta apavi vai augstpapēžu kurpes) ir jālieto bez zeķēm, labākais kāju smakas novēršanas līdzeklis ir īslaicīgi, vismaz daļēji, novilkt kurpes brīžos, kad kājas palikušas karstas vai nosvīdušas, lai sviedri iztvaiko no kājām un apaviem.

KĀJU SMAKU VEIDI

  •        Smakošana no pēdām bieži tiek aprakstīta kā bieza, līdziga sieram, asa. Daži to raksturotu kā līdzīgu etiķim vai pat amonjakam. Par galveno kāju smakas izraisītāju tiek uzskatītas Brevibakterijas, jo tās patērē mirušo ādu un šajā procesā aminoskābi metionīnu pārvērš par metanethiolu, kas ir bezkrāsaina gāze ar specifisku sēram līdzīgu smaržu. Mirusī āda, kas baro šo procesu, ir īpaši daudz uz zolēm un starp pirkstiem. Brevibakterijas arī piešķir tādiem sieriem kā Limburger, Bel Paese, Port Salut, Pálpusztai un Munster, īpašo, specfisko aso smaržu.
  •      Propionskābe ir arī atrodama daudzos kāju sviedru paraugos. Šī skābe ir aminoskābju noārdīšanās blakusprodukts, ko rada propionibaktērijas, kas dzīvo pusaudžu un pieaugušo tauku dziedzeru kanālos. Ķīmiskā struktūra gan propionskābei, gan etiķskābei ir līdzīga, abas ir bezkrāsains šķidrums, abas var izraisīt kāju smakošanu līdzīgi etiķim.
  • Izobalderiānskābe (3-metilbutānskābe) Izovalerīnskābe (3-metilbutaņskābe) ir cits kāju smakas avots, un tas ir baktēriju Staphylococcus epidermidis darbības rezultāts, kas arī ir sastopams vairākos stipros siera veidos.
  •     Vēl citi iesaistītie mikroorganismi var būt Mikrococcaceae, Corynebacterium un Pityrosporum.

ĀRSTĒŠANA

Laba pēdu higiēna ir labākais veids, kā novērst pēdu smakošanu, jo tas novērš gan smaku, ko izraisa baktērijas, gan noņem mirušās ādas šūnas. Izvairieties no kurpju aušanas netīrās kājās ar netīrām zeķēm.

Pēdu smakas cēlonis ir patogēno baktēriju populāciju augšana uz jūsu pēdām. Ja atrasts ir cēlonis, tad uzreiz ir skaidrs atrisinājums. Ir vairāki veidi kā īslaicīgi noņemt šīs baktērijas no pēdām, mazgājot tās ar antibakteriālām ziepēm, gēliem, bet neviena no šīm metodēm neparedz profilaktiskus pasākumus, lai baktērijas neinficētu jūsu pēdas atkārtoti un nedod ilglaicīgu aizsardzību. Šīs baktērijas atrodās uz visas cilvēku ādas kā normālā ādas mikroflora  un no tām nav iespējams atbrīvoties.

Šajā gadījumā palīdz Bioseptīna gēls, kurš satur probiotiku saražotos produktus patogēno baktēriju nogalināšanai. Aktīvais mikroorganisms Bacillus amyloliquefaciens, kas ietilpst Bioseptin gēla sastāvā, pārklās jūsu ādu ar aizsargkārtiņu pret nevēlamajiem mikroorganismiem un sēnītēm, nodoršinot ilgtermiņa aizsardzību.

Nopirkt http://www.probio.lv

PĒDU SMAKAS NOVĒRŠANA

  1. Pirms naks miega nomazgājiem un nosusiniet pēdas
  2. Uzlieciet Bioseptin gēlu un iemasējiet visā pēdas virsmā. Īpaši rūpīgi starp pirktiem.

Efekts būs redzams jau pirmajā dienā. Parasti pietiek, ja Bioseptin gēlu lieto divas reizes, bet smagos gadījumos ieteicams lietot 2x dienā nedēļas garumā. Šis ir ilglaicīgs ieguvums, jo aktīvās vielas paliks uz jūsu ādas, aizsargājot to.

  1. Kad pēdu smaka ir novērsta, atliek novērst kurpju smakošanu. 90% aktibakteriālo līdzekļu satur alkholu. Tāpēc ejiet uz tuvāko veikalu un nopērciet visvienkāršāko 40% alkoholisko dzērienu. Izsmidziniet pa kurpju iekšpusi un ļaujiet izžūt. Tas būs dubults ieguvums. Pirmkārt, noņems nepatīkamo smaku no kurpēm, otrkārt – nogalinās ikvienu baktēriju jūsu kurpēs.